Råd og hjælp til stressramte

Streetart Rådhuspladsen Metro

Her er et lidt anderledes og længere blogindlæg end der normalt vil være at finde på bloggen. Jer der har fulgt med på bloggen gennem de sidste mange år har fået et lille indblik i hvordan min hverdag med stress har påvirket mig.  Dette indlæg har længe været i støbeskeen til at blive udgivet, manglede bare lige det sidste.

Streetart Rådhuspladsen MetroJeg føler at jeg nogenlunde er ved at være ovenpå igen efter at have været meget syg af stress gennem de sidste 6 år. Igennem det sidste års tid er der sket et kæmpe fremskridt i form af mere energi og bedre humør. Jeg har lært nye værktøjer til at være opmærksom på mig selv og mine grænser. Jeg vil meget gerne dele ud af nogle af de ting, som har hjulpet mig til at komme ud af stressspiralen, og få større forståelse mig selv og mine grænser.

For en del år tilbage da jeg læste på universitetet, kom stressen stille og roligt snigende. Jeg overhørte desværre min krops faresignaler gennem længere tid. Jeg stoppede ikke op, da jeg begyndte at få voldsomme svimmelhedsanfald, kraftigt hårtab, heller ikke et par år efter, hvor jeg var begyndt at se syner (absancer). Det var først da jeg havde afleveret min bachelor, og fik mit første epilleptiske anfald, at det gik op for mig at noget var galt. Var dog stadig ikke helt klar over, hvor syg jeg egentligt var blevet. Så jeg blev ved med at presse mig selv, motion og lange gåture, fordi jeg havde hørt at det skulle være sundt hvis man var stresset og deprimeret. Jeg var bare så udbrændt, at selv den mindste gåtur drænede al min energi.

Ofte glemmer man at tage hensyn til sig selv, andres behov vægter oftest højere end ens egne, når man bliver stresset. Det er en rigtig dårlig vane, som tager lang tid at få vendt. Til sidst er man så vant til at overhøre sig selv, at det kan være svært at tyde kroppens signaler igen.

Da var aller mest syg, sov jeg over 14 timer i døgnet, jeg kunne ikke mærke, hvornår jeg var sulten eller mæt. Hvilket tit resulterede i at jeg nærmest besvimede, når jeg var ude, fordi jeg havde glemt at få noget at spise.

Jeg har listet nogle af de ting du kan gøre for dig selv som sygemeldt for at få det lidt bedre:

 • Hvad gør dig glad? For mig var det at være kreativ, især hækling. Jeg kunne ikke læse bøger, som jeg tidligere, jeg kunne heller ikke holde fokus på at se tv. Til sidst var jeg ved at blive sindsyg af at ligge og kigge op i loftet, eller lave en masse ting, som jeg ikke havde energien til. Så jeg besluttede mig for at lære at hækle. Hæklingen fik mig til at sidde stille, fjerne rastløsheden ved “ikke at lave noget”, mine hænder blev beskæftiget, så jeg kunne få ro i hovedet. Ved at gøre ting der gør dig glad, udløser du gode kemiske stoffer til din hjerne, som beroliger din hjerne og krop.
 • Terapi: Jeg kan varmt anbefale noget terapi af en form, jeg har haft mest gavn af gruppeterapi. Alt efter hvilken situation du står i er der forskellige muligheder for at få hjælp, spørg din læge, arbejdsplads eller A-kasse. Jeg har været rigtig mange forskellige tilbud igennem, som ikke hjalp en disse;-psykologer som ikke havde erfaring inden for stress,

  -gruppeterapi for angstramte, jeg havde godt nok angstanfald, men disse var udløst af de perioder hvor jeg var ekstra stresset. Så det var symptombehandling, som jeg ikke kunne bruge til så meget.

  -en bevægelsescoach (ja du læste rigtigt!) som mente at jeg kunne blive stress fri ved at gå frem og tilbage på en lige linje samtidig med at jeg bevægede armene over hovedet. Fandt senere ud af at hun absolut ikke havde noget som helst forstand på stress, men bare havde bikset et program sammen. Blev henvist til hende af min tidligere læge. Det hjalp at skifte læge…

 • Terapi for andre stressramte m.m.: Efter at jeg skiftede læge, blev jeg henvist til gruppeterapi for andre i samme situation som mig. Der var ikke nogen begrænsning for antallet af samtaler. Det hjalp mig umådelig meget ikke at skulle stresse over at skulle blive “rask” efter 10 samtaler. Det hjalp en del til at få snakket ud om de problemer og oplevelser som lå i fortiden som fyldte en del. Derefter var jeg klar til få snakket om de oplevelser der opstod i nutiden. Fordi de andre i gruppen havde lignende historier, kunne jeg spejle mig i dem, og ofte se “hvor filmen  knækkede” for mig selv. Jeg endte med at være i gruppen i over to år, jeg stoppede med gruppeterapien i september måned. Det var et rigtig stort spring for mig at kunne stå på egne ben igen, indtil videre har jeg ikke haft behov for at modtage terapi igen.
 • Kursus i basal forståelse af kroppens alarmsystem: Jeg fik efter noget tid som sygemeldt, fik jeg et tilbud om et 12-ugers kursus i at håndtere udfordringer og traumer, samt værktøjerne til at kunne få selvtilliden tilbage og blive mere robust. Der skete en gigantisk omvæltning for mig ved dette kursus. Det vi fik at vide på kurset var absolut ikke noget banebrydende viden, men basal viden om hvordan krop og hjerne fungerer efter stress og dårlige oplevelser. Jeg fik en meget stor forståelse for mine egne grænser. Kroppen og faresignalerne er ikke tilpasset den moderne levestil, vi har i dag. Så der skal kun små ting til at få hjernen til at opfatte situationen som farligt, og noget man skal flygte fra. Krop og hoved har meget nemmere ved at huske de ting der er dårlige end de ting der er gode, hvilket var praktisk som urmenneske, men knapt så praktisk i det liv vi lever i dag. I løbet af kurset lærte vi, hvordan man kan ændre sin negative tankegang til at fokusere på det positive. Du kan ved hjælp af at fokusere på de positive ting der sker i løbet af dagen, ændre de kemiske signaler i hjernen, så du slapper mere af.  En af de ting vi så, var blandt andet denne film om Ole Henriksen og Ole Junker som er to modsætninger.(Link til intro af ‘Jeg vil være Ole Henriksen‘)
 • Skemalægning: Hvis du har svært ved at mærke, hvornår du er sulten eller træt, så skemalæg din spisetider og din søvn. Evt planlæg en lur i løbet af dagen. Selvom du måske ikke er træt, er det godt at bare ligge i 20 min og lave ingenting. Sørg for at spise løbende i løbet af dagen. Humøret dykker ekstremt meget, når ikke der er energi, alt virker som regel mere sort eller mere irriterende, når ikke man har fået nok mad.
 • Yoga: Da jeg begyndte at få det lidt bedre begyndte jeg til yin-yoga. Det har virkelig været godt for mig, stille og rolige bevægelser med udstrækning. Der er fokus på vejrtrækningen og de rolige bevægelser. De perioder hvor jeg har været allermest presset, var det rigtig hårdt for mig at ligge stille og være ‘alene’ med tankerne.
 • Social kontakt: Når man er sygemeldt med stress, går man ofte meget alene hjemme. Prøv at se om du kan få noget social kontakt med en ven  hvor du kan være dig selv. Det kan f.eks bare være en time om ugen. Jeg havde rigtig svært ved mange mennesker i rigtig mange år efter at jeg var gået ned med stress. Bliver stadig meget træt, når jeg er sammen med flere mennesker i længere tid. Men jeg har lært at balancere, hvornår jeg har brug for at være alene, og hvornår jeg har brug for at være social. Til større arrangementer plejer jeg at trække mig fra selskabet i en halv times tid for at få ro, eller tage en lur hvis det er muligt. Jeg er opmærksom på at det at tage offentlig transport er noget, som dræner min energi. Hvis der er mange mennesker med toget får jeg nogle gange angst. Så når jeg har været med offentligt transport, har jeg også brug en pause bagefter, hvor jeg kan sidde et sted, hvor der er helt stille og ingen mennesker.
 • Ærlighed: Hvis du spiller med åbne kort over for din nærmeste omgangskreds med dit energiniveau og din situation, vil der oftest være stor forståelse for at du tager en pause, når du er til sociale begivenheder. Der vil altid være personer, som ikke har forståelse for at du er syg, fordi man ikke kan ‘se’ det på dig, da de kun har mødt dig på de gode dage. Omgiv dig med mennesker du er tryg ved og udviser forståelse, så bruger du ikke så meget energi på at holde facaderne oppe for ikke at blive såret.
 • Vær realistisk: vær realistisk i forhold til dit energiniveau (læs mere i afsnittet nedenunder), hvis du bruger for meget af din energi, så du er ekstremt udkørt de næste mange dage, kan det nogle gange føles som en fiasko.

Energiregnskabet

Når du er ramt af en psykisk sygdom som f.eks stress eller depression er energien nogle gange nær nulpunktet. For at stille det lidt firkantet op, kan man se på ens energiniveau som en bankkonto. Folk som er helt raske har måske 10.000kr på deres konto, hvor folk der er syge måske kun har 3.000 kr på kontoen. For hver ting du laver, eks. tager opvasken, køber ind eller er til familiefødseldag koster alt sammen på energikontoen. Store sociale arrangementer er oftest meget dyre i energi. Hvis du trækker over på din energikonto, er der nogle ekstremt dyre renter, som viser sig de næste par uger. Det kan være ekstrem træthed, tendens til mere gråd, mangel på sult, ondt i muskler og led, hukommelsestab m.m.

Hver dag er der en ny portion energi på kontoen, der er dog mindre på kontoen, hvis du har sovet dårligt eller ikke har fået den mængde mad, som du har behov for. I starten kan det være utrolig svært at mærke hvor grænsen går, der er desværre ikke andet for end at prøve sig frem. I takt med at du bliver bedre og bedre til at lytte til dine begrænsninger, kommer der også lidt mere energi på kontoen.

Tal pænt til dig selv

Et lille råd jeg meget gerne vil give videre er, at du skal tale til dig selv, som du ville til en god veninde. Det forværrer selvtilliden at være ekstremt selvkritisk, og slå sig selv oven i hovedet, hver gang du føler at du har sagt eller gjort noget som du selv opfatter som dumt. Ofte er der ingen der der opfatter det sådan. Du ville jo aldrig sige til din gode veninde, at det hun sagde hele dagen i går var dumt, hun ser grim ud, eller at hun ikke duer til noget. Når du har gjort noget godt, så husk at rose dig selv. Jeg snakker ofte med mig selv, når jeg er alene hjemme, især hvis der er for mange ting i hovedet på mig. Hvis jeg er trist, så hjælper det at få sat ord på, hvorfor at jeg er trist. Oftest er det helt naturligt at være trist, hvis du har været ude for en ubehagelig situation.

Tænk på at alt den energi du bruger på at pille dig selv ned, kan bruges til at bygge dig selv op i stedet. Det er muligt at ændre sin tankegang.

Husk at være god ved dig selv. Det kræver utrolig meget energi at få ændret sine vaner, men det kan lade sig gøre.

8 Kommentarer

 1. Tine siger:

  Rigtig fint indlæg, Sine. Jeg har ikke set så meget til dig på det sidste – men vi har vist begge gennemgået en kæmpe udvikling siden vi mødtes første gang (og gik nogle lange ture. 😉 ) Det gør mig så glad, at det går dig bedre, og dine råd er rigtig gode, og også nogle jeg selv har brugt. Håber vi snart får lejlighed til at ses igen. 🙂

  1. Sine Smed siger:

   Hej skønne Tine! Har desværre haft meget om ørene, men du skal være så hjertelig velkommen til at slå et smut forbi Odense. Skal nok lige give lyd næste gang jeg kommer til kbh. Savner lidt (læs: meget) vores gode gåture, de var så gode for krop og hoved. Det er så rart at kunne klare mere både fysisk og psykisk.

 2. Malene siger:

  Sikke et godt indlæg 🙂 åbent og ærligt og noget man kan lære af. Tak for at du vil dele dig selv med os andre på den måde. Det giver en hel del på den gode side af livets karma konto. Kram Malene

  1. Sine Smed siger:

   Hej Malene. Tænker at der helt sikkert var andre der også kunne gøre brug af alt det jeg har lært de sidste 6-7 år med stress inde på livet, så de ikke skal kæmpe så meget som jeg. Der er heldigvis kommet langt større fokus på stress i dag, både på godt og ondt. Men håber godt nok at kulturen snart bliver lavet om, så der ikke bliver så mange sygemeldte med stress. Mange tak fordi du læser med 🙂

 3. Christina siger:

  Bevægelsescoach? Er det overhovedet et ord?
  Tak fordi du deler og er med til at sætte fokus på det. Det kræver mod at dele med os andre:)
  Kh Christina/FruFrilda

  1. Sine Smed siger:

   Åbenbart! Jeg var helt mundlam efter mit første møde med hende. Det var simpelthen så absurd at jeg ikke kunne få ind i hovedet hvad det skulle gøre godt for. Det hjalp så heller ikke 😉 Håber at du kunne bruge indlægget Christina, Tusinde tak fordi du læser med.

 4. Tina siger:

  Søde Sine – jeg er så glad for at du har det bedre! Og jeg er glad for at du har lyst til at dele dine tanker og erfaringer omkring stress. Noget af det der har hjulpet mig meget når jeg har haft det rigtigt skidt, har været at læse blogs af folk med stress/depression, og tale med folk i samme situation (bl.a dig ) Så har jeg nemlig kunne se, at det ikke var mig der var helt skør – men at de symptomer jeg har faktisk er helt normale når man har stress. Det har været en stor lettelse for mig at vide, at jeg ikke bare overdrev eller var sart.

  1. Sine Smed siger:

   Hej Tina. Det er så rart at kunne se tilbage på hvor meget jeg har rykket mig, også hvis man bare kigger tilbage på det sidste år. Har også brugt andre blogs en del så man ikke følte sig så alene midt i stressen. Det var rart også at få udvidet vennekredsen med folk der også havde haft stress inde på livet, der er så stor forståelse. Håber at du får en god aften, og god bedring med stressen, Tina 🙂

Lukket for kommentarer.