DIY: Rensning af sølvsmykker

Rensning af sølv

Kan I huske de TVshop-reklamer som kom i fjernsynet for mange år siden? Kan i hvertfald huske at jeg som barn så en reklame, hvor man kunne købe en fancy dyr metal plade med stjerner på, det eneste man skulle gøre var at tilføje kogende vand og salt, så havde man rene sølvsmykker. Tænkte at det trick kunne man sikkert også lave med stanniol. Har brugt denne metode de sidste 18 år når jeg renser mine sølvsmykker. Det fungerer fint! Det bedste er at de altid er noget man har i køkkenet, og at man slipper for at pudse med slibemidler m.m.

Rensning af sølvsmykker

Sølv bliver med tiden lidt mat og ujævnt oxyderet, hvis man gerne vil have sine smykker skinnende igen er det heldigvis nemt og hurtigt:

  • Sølvpapir/alufolie
  • 1 tsk salt og/eller bagepulver
  • Kogende vand

Kom sølvpapir, salt og kogende vand i en skål. Kom derefter smykkerne i, i løbet af få sekunder skinner sølvet igen. Brug evt en gaffel til at tage smykkerne op fra skålen og skyl efter med vand. Der er gået ca. 2 sekunder mellem de to billeder nedenunder. Rensning af sølv

Rensning af sølv

NB! Rens kun sølvsmykker af ren sølv (forgyldte eller forsølvede smykker er ikke egnede)

Lidt nørdeinfo omkring processen: Oxyderingen sker pga svovl i luften og lægger sig som svovloxider og svovlsulfider som giver et sort / mørkt lag på sølvet. Det kogende vand og saltet fungerer som katalysator for rensningsprocessen, ved at bruge aluminiumet i sølvpapiret, bliver svovloxider og-sulfiderne frigivet fra sølvet, så det igen fremstår blankt.Rensning af sølvsmykker

Saltet kan give et hvidt lag på sølvet. Hvis man gerne vil undgå dette, kan man nøjes bare med at bruge bagepulver. Processen gårderned bare langsommere)

Hvis man til gengæld gerne vil have sine smykker godt oxyderet uden brug af oxyderingsvæske, kan man komme et kogt æg i en plastikpose sammen med smykkerne. Pust posen en lille smule op inden du lukker den. Lad posen være i nogle timer eller evt natten over. Æg indeholder en del svovldampe (aka den ‘lækre’ æggelugt haha) som speeder processen op med oxyderingen af sølvet.

Rensning af sølv

Rene sølvsmykker uden knofedt!