DIY: ‘Ellens Puf’

DIY puf

Fik en forespørgsel en af god ven af familien på at lave en lille puf til at kunne have fødderne på mens hun sad og læste. Jeg har valgt at kalde puffen for Ellens Puf. Så her kommer vejledningen til Ellens puf. Hvis du vil lave puffen i en anden størrelse, så ændrer du blot målene i vejledningen. så den passer til dine behov.

DIY pufJeg fik min kæreste til at lasergravere et navn på et stykke læder, som jeg senere syede på puffen (se nærbillede her). Hvis der sidder nogen, som kender en eller selv er dygtig til at lave skrifttyper/logoer, så skriv endelig til mig. Vil meget gerne have lavet et logo til “siwal”

Start med at finde ud af, hvor stor du gerne vil have din puf. Notér diameter og højde som du bruger i stedet for de mål, som jeg har opgivet.

TIP!: du kan med fordel bruge en elektrisk køkkenkniv til at skære skum ud med, de kan typisk fås for ca 30 kr i diverse genbrugsbutikker.

Materialer:

Skum
0,60 m 1 cm tykt pladevat
0,65 m møbelstof
Krumnål
Sytråd tykkelse 50
Lim og pensel
Symaskine

Indmaden af denne puf består af 3 lag skum med høj bæreevne (38kg/ m^3), hvert lag af skummet er 7 cm, som er limet sammen med danalim kontaktlim 281 (bøtten kan også fås som 250 ml). Skummet er 21 cm i højden i alt og har en diameter på 35 cm. DIY puf

Omkredsen bliver udregnet således

O=PI*D = PI*35 cm= 109,95 ~ 110 cm . Læg 1 cm til så der er et lille overlap. Pladevattet skal være 111 cm langt for at nå hele vejen rundt. Derudover skal er bruges pladevat til de 2 cirkler (diameter 35 cm) i top og bund.

Efter pladevattet er klippet ud, sys det på med krumnålen (man kan også lime det på, synes bare at det blev pænere ved sammensyning). Alle sømrum foldes ned langs siden af puffen så de ikke buler ud i top og bund. Sy lange sting med krumnålen, lås hvert sting ved at lave en løkke som vist på billedet.

DIY puf

Derefter har puffen en diameter på 36 cm og en højde på 22 cm

Jeg har lagt 0,5 cm sømrum til målene, når jeg klipper stoffet ud, men når jeg syr bruger jeg 1 cm sømrum, da stoffet  skal helst sidde stramt på puffen.

Stoffet er fra stof2000 og er  100 % New Zealandsk uld. Det har en høj slidstyrke på 50.000 martindale og er en lille smule tværelastisk. Jeg har købt 65 cm, selvom jeg godt kunne nøjes med 60 cm af stoffet. Men jeg ville bare ikke stå i den situation, hvor at stoffet var blevet klippet skævt, og der derfor manglede nogle cm.

Stoffet er klippet med 2 cirkler og 2 rektangler. Cirklerne har en diameter på 37 cm og rektanglerne en højde på 23 cm, jeg har valgt at tilføje 6 cm i længden, så de hver er 55 cm lange. Du behøver ikke at overlocke kanterne på stoffet, da det ikke trevler.

Sy de to rektangler sammen ret mod ret, husk at vende trådregningen i samme retning. Her har jeg syet et lædermærke på min puf. Pres de to syninger fra hinanden.

Fold de to cirkler (top og bund) på midten og lav 2 små pasmærker yderst i kanten på hver cirkel, så du kan sy de to samlinger over for hinanden. Sy med 1 cm sømrum. Placér syningen på de 2 rektangler oven på pasmærket. Sy rektanglerne og cirklerne sammen. Efterlad et åbent stykke på 14 cm. Sy derefter bundstykket på. Start ved pasmærket og sammensyningen af rektanglerne. Efterlad et stykke åbent på 34 cm.

DIY puf

Da skummet i puffen har så høj en bæreevne / er meget fast, har jeg efterladt et ret stort hul så, puffen kunne komme ind i betrækket. Fold sømrummet på stoffet ned langs siderne, så der ikke kommer buler i top og bund.

Træk stoffet på skummet, fold stoffet på plads og sæt fast med nåle (jeg havde ingen møbelpolstrenåle herhjemme, så måtte nøjes med knappenåle.) Klip det overskydende stof af på omkredsen så der er 1 cm på hver ende til “sømrum”. Sørg for at samlingen af stoffet sidder ud for pasmærket. DIY puf

Jeg har syet hullet sammen i hånden med en krumnål. Lav en løkke med en knude for enden af snoren. Start med at føre nålen igennem bagsiden af en af syningerne på puffen, så løkken med knuden sidder fast. Sy derefter delene sammen.

DIY puf

Enden hæftes ved at sno snoren 4-5 gange rundt om nålen, nålen med snoren trækkes igennem. Derefter stikkes krumnålen ind i skummet, så enden af snoren gemmes i skummet. Klip det overskydende snor af.  DIY puf

Jeg har syet puffen sammen af 3 omgange; top, bund og til sidst siden.
DIY puf

Håber at du har kunne bruge min lille vejledning på puffen. Skriv endelig en kommentar hvis der er noget i vejledningen der er lidt uklart.

2 Kommentarer

  1. Annette siger:

    Tak for vejledningen. Jeg skulle lige præcis få lidt ideer til, hvordan man kan opbygge sin egen puf. Jeg har nogle gamle sofahynder, jeg gerne vil lave om.

    1. Sine Smed siger:

      Hej Annette. Det var så lidt, er glad for at du kunne bruge vejledningen. God fornøjelse

Lukket for kommentarer.