Strikkediagram for nybegyndere

Strikkediagram opskrift

Som nybegynder indenfor strik kan det nogle gange være lidt svært at gennemskue et strikkediagram, især hvis man strikker f.eks håndklæder eller karklude. Jeg har fået et par spørgsmål omkring det, at læse et diagram med strik. Så jeg tænkte at der sikkert var flere der gerne ville have en forklaring på, hvordan man læser strikkediagrammer.

Hvis vi tager f.eks dette strikkediagram, så læser man diagrammet fra nederste højre hjørne og zigzagger sig op gennem diagrammet. I dette strikkediagram er det lige meget om ‘x’ er ret eller vrang, men for nemheds skyld siger vi at ‘x’ er vrang.

strikkediagram nybegynderEn mønsterrapport er et udsnit af strikkediagrammet som gentager sig, så du kan altid skallere mønsteret op til den størrelse du foretrækker.

Strikkediagram opskrift

Hvis du f.eks strikker et håndklæde/karklud, skal du også starte for neden, og så zig-zagge dig op gennem mønsteret. Så hvis du har en mønsterrapport der der sådan ud, så læser du de “ulige numre” pinde fra højre side og “de lige” pinde læses/strikkes fra venstre side.

strikkediagram nybegynder

Når man viser mønsterrapporter/strikkediagrammer vises de altid fra retsiden, så ved hveranden pind (lige numre) strikker du omvendt (ret bliver til vrang, og vrang bliver til ret)

Du skal derfor læse det ovenstående diagram sådan her, hvis du laver håndklæder/karklude (flade stykker).

strikkediagram nybegynder

Jeg har også skrevet mønsterrapporten ud som opskrift
p: pind , vr: vrang, r: ret

p1: 1 vr, 7 ret
p2: 1 r, 5 vr
p3: 1 r,2 vr, 3 ret, 2 vr
p4: 1 vr, 2 r, 1 vr, 2 r, 2 vr
p5: 3 r, 3 vr, 2 r
p6: 3 vr, 1 r, 4 vr

Gentag p1-6 indtil du har opnået en passende længde på mønsteret.

En anden måde at huske hvilken række man er nået til, kan man farvelægge rækkerne med forskellige farver. Det var et tip jeg fik af Liv (Creativus), det har virkelig været et nyttigt tip for mig.

Strikkediagram nybegynder strik opskrift

Et lille tip: I stedet for at strikke med de lange strikkepinde, kan det være en fordel at skifte over til et sæt rundpinde, de fylder ikke så meget, og hænger ikke fast i tæpper m.m, hvis man sidder i sofaen som undertegnede.

Jeg har lavet en karklud med mønsteret på pind 3, som er færdig inden længe. Her er hvordan mønsteret ser ud når det er strikket. Opskriften på karkluden kommer på bloggen, så snart jeg er færdig med at strikke den.

strikkediagram strikket karklud opskrift

Du kan finde flere gode tips hos ‘På Pinden‘ og hos Farmorfabrikken er der også nogle gode huskeregler at hente.

Håber at du kan bruge vejledningen til at læse strikkediagrammer.

2 Kommentarer

 1. Susann Øster siger:

  Hej Sine.
  Sidder med en opskrift hvor der står at jeg skal tælle diagrammet ud fra midten. Hvordan gør man det?
  Jeg kan så ikke bare starte nederst højre hjørne og så læse skråt op mod venstre i diagrammet og blot gentage det angivne mønster på den pind jeg strikker til jeg når enden på pinden, for derefter at starte fra Venstre mod højre på pind to og blot gentage til jeg er for enden af pind 2 osv osv .
  Mvh Susann

  1. Sine Smed siger:

   Hej Susanne
   Der må jeg være dig et svar skyldig. Kender ikke lige opskriften, tænker at der er en del Facebook grupper for folk som strikker, der helt sikkert kan hjælpe dig.

Lukket for kommentarer.